Till sidans huvudinnehåll

Vår historia

Med kärlek till mat och möten

År 1874 startar vår historia, då med en mission om att erbjuda Stockholmare bättre chark och kött då dålig kvalitét och bristfällig hygien vid hantering av sådana råvaror spred sjukdomar och elände i staden. Till att vi idag driver 20 restauranger, 10 cafeér, tre hotell och sex matbutiker och arbetar mot vår vision; att skapa Sveriges bästa kundupplevelser inom mat & möten. 

Sabis - Slagteriaktiebolaget i Stockholm bildas 1874

Historien om Sabis tar sin början 1874, då 10 familjer går samman och bildar Sabis – Slagteriaktiebolaget i Stockholm. Visionen var att erbjuda bättre kött och chark till Stockholmarna, då det var vanligt med sjukdomar och elände på grund av dålig kvalitet och hygien på gator och torg. Sabis vid den tiden säljer chark- och köttvaror och har eget slagteri, styckning, charkfabrik och försäljning i egna köttbodar.

Lång tradition av god mat till Stockholmarna

Sabis är i familjen Anderssons ägo sedan 1946

År 1946 köper Eric Andersson Sabis och sedan dess är Sabis i familjens Anderssons ägo. Eric var detaljhandlare och hade tidigare varit med och byggt upp Kooperationen i Sverige. 1941 blev han värvad till Ica som Icas första VD. När han avslutade sitt uppdrag på Ica ville han som egen entreprenör bedriva handel, vilket han fick möjlighet att göra med Sabis. 

Familjen Wallenbergs favorit butik

1949 startar Sabis sin första företagsrestaurang, hos Enskilda Banken i Stockholm (nuvarande SEB). Det kom sig att familjen Wallenberg tyckte väldigt mycket om maten i Sabis butik runt hörnet och frågade då om inte kokerskan skulle kunna sköta matlagningen åt bankens ledning. 

1954 går Eric bort och företaget drivs vidare av hans fru Vendela Andersson, som anställer fabrikschefen Åke Samson som VD och konfidant. Tillsammans driver de Sabis i över 20 år, tills sonen Claes Andersson tar vid.

Under 2000-talet kliver tredje generationens Andersson in i bolaget

Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer

Stora satsningar mot företagsrestaurangerna 

1977 blir Claes Andersson VD för Sabis och påbörjar en resa mot ett modernare butiksnät. Samtidigt sker stora satsningar på kvalitet på företagsrestaurangerna, som öppnar fler enheter med god mat lagad från grunden i fokus. Man driver bland annat restaurationen på Solvalla under dess glansdagar.  Under 1980-90-talen under Claes ledning läggs även grunden till den serviceanda och kundfokus som gjort Sabis så framgångsrikt. 

Under 2000-talet börjar tredje generationen Andersson arbeta i Sabis, då Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer kliver in i bolaget. Nu startas nya koncept och fokuset på ett proffsigt HR-arbete tar ytterligare fart. 2010 organiseras bolaget om och systrarna tar över det operativa ansvaret för Sabis, med Caroline Cederblad som VD.

Sabis positionerar sig inom gastronomi och upplevelser

2011 förvärvar Sabis tre hotell, som ett led i sin utveckling mot mat och möten. Med köpet av Smådalarö Gård, Krusenberg Herrgård och Fågelbrohus vill man nu ta en tydlig position med gastronomi och upplevelser inom mat och service. Flertalet företagsrestauranger startas och här utökar man också sitt erbjudande med servicetjänster.

Dagens vision växer fram

2020 tar Madeleine Brehmer över som VD, med ägarnas plan att fortsätta jobba med visionen att bli bäst på kundupplevelser inom mat och möten. Under 2020 och 2021 blir företaget hårt drabbat av Corona-pandemin, då både hotell- och restaurangsektorn upplevde tuffa nedstängningar och restriktioner. Tack vare en god riskspridning i olika områden och en stor effektivisering tar sig Sabis igenom krisen. Efter en omfattande renovering slog Sabis upp dörrarna i juli 2021 till nya Smådalarö Gård Hotell & Spa, som ett av Sveriges största spahotell och i september 2022 lanserades Hemköp Sickla, en ny matbutik och matdestination i Sickla Galleria.