Till sidans huvudinnehåll

Smådalarö Gård Hotell & Spa vinner Haninge arkitekturpris 2022

Smådalarö Gård Hotell & Spa har röstats fram som årets vinnare i Haninge arkitekturpris. Tillsammans med arkitektur- och designbyrån Koncept totalrenoverades hotellet under två år och juli 2021 slog dörrarna upp för en helt unik destination i Stockholms skärgård.
Artikel-bild

Smådalarö Gård Hotell & Spa har röstats fram som årets vinnare i Haninge arkitekturpris. Tillsammans med arkitektur- och designbyrån Koncept totalrenoverades hotellet under två år och juli 2021 slog dörrarna upp för en helt unik destination i Stockholms skärgård.

Tävlingen Haninge arkitekturpris arrangeras av Haninge kommun och inleddes innan sommaren med att allmänheten fick nominera en byggnad eller plats utifrån givna kriterier. Därefter har en jury valt ut tre finalister där allmänheten fått rösta på sin favorit. Onsdagen den 9 november stod det klart att Smådalarö Gård Hotell & Spa tar hem vinsten.

– Stort grattis till Smådalarö Gård som röstades fram som vinnare av Haninge arkitekturpris 2022. Byggnaden är ett fint exempel på hur nytt och gammalt kan ligga sida vid sida och samtidigt skapa något nytt och dynamiskt, säger Petri Salonen, stadsbyggnadsnämndens ordförande, Haninge kommun.

Smådalarö Gård byggdes 1810 av kaptenen Carl Peter Blom som en mötesplats för fest och nöjen. På gården bedrevs länge ett omfattande lantbruk samt bryggeri och bränneri som är en stor del av Dalarö och Smådalarös historia. År 2011 tog Sabis över hotellet med en vision att skapa en unik året-runt-destination med inspiration från olika kapitel av Smådalarö Gårds rika historia.

2021 nylanserades hotellet efter två års ombyggnation där hotellet byggdes ut med hela 5000 kvm. Tillbyggnadens faluröda träexteriör är inspirerad av klassiska gårdsbyggnader i Stockholms skärgård och utgör både ett naturligt komplement och en modern kontrast till originalbyggnadens vita putsfasad. Inredningen på hotellet består av genomgående rustika material med kopplingar till Smådalarös brokiga historia – natursten, tegelgolv, träpanel och svarta stålglaspartier. En destination som andas lantlig eskapism och avslappnad lyx.

– Vi är så glada att vi röstats fram som årets vinnare i Haninge arkitekturpris. Tillsammans med Koncept har vi skapat en destination med en samtida känsla av äventyr och eskapism som bjuder in till spännande upplevelser utöver det vanliga. Stort tack till alla som röstat på oss, säger Christian Madsen, hotelldirektör på Smådalarö Gård Hotell & Spa.

    Smådalarö Gård Hotell & Spa har vunnit flera priser för sin arkitektur och design. Tidigare i år tilldelades hotellet två priser i den ansedda design- och arkitekturtävlingen LIV Hospitality Design Awards. Hotellet prisades i kategorin för bästa lyxhotell och nykomling. ”Architectural Design Hotell – Luxury respektive ”Architectural Design Brand New”.