desktop
phone
ClosePlay

En pigg 140-åring

Sabis (Slagteriaktiebolaget i Stockholm) grundades 1874, då med charkuterifabrik och ett antal köttbodar runt om i Stockholm. Under 1940-talet förvärvar familjen Andersson företaget och adderar Sabis Restauranger till verksamheten. Eric Andersson var innan köpet av Sabis bl a Icas förste VD och hade även en framträdande roll i grundandet av Kooperativa Förbundet (sedermera Coop). I slutet av 40-talet hjälper man familjen Wallenberg med matservering på Enskilda Bankens huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan, då man flyttar en kokerska från  Sabis köttbod på St Nygatan till bankkontoret. Härmed föddes Sabis Restauranger. Idag har man man adderat ett tredje affärsområde med Sabis Hotell & Möten och företaget drivs nu av tredje generationen. Missa inte filmen om vår historia här ovanför!

VIKTIGA ÅRTAL I VÅR HISTORIA
1874 Sabis, Slakteriaktiebolaget i Stockholm, grundas.
1940-talet Familjen Andersson köper Sabis. Sabis restauranger startar.
1977 Claes Andersson blir VD och ägare av Sabis.
1989 Sabis butiker blir medlem i Vivo Stockholm.
1990-talet Sabis köper Metro Fältöversten. Sabis säljer charkfabriken.
2000 Sabis restauranger övertar Näringslivets Hus Konferens och Restaurang.
2002 Sabis öppnar nya butiker i Haninge Centrum och Näsby Parks Centrum. Sabis Restauranger vinner 1:a och 2:a pris i tävlingen “Årets företagsrestaurang”.
2003 Sabis Fältöversten vinner rikstävlingen Arla Foods Guldko i kategorin “Bästa Matglädjebutik”. Sabis restauranger vinner 2:a, 3:e och 4:e pris i tävlingen “Årets företagsrestaurang”.
2004 Sabis restauranger representerar Sverige i Culinary Olympics i klassen “Företagsrestauranger” och erhåller ett individuellt brons.
2005 Sabis Fältöversten vinner rikstävlingen Arla Foods Guldko i kategorin “Bästa snabbmålsbutik” och butikens fiskavdelning tilldelas Gastronomiska akademins diplom. Vivo blir Vi.
2006 Hälsokonceptet Sabis Balans lanseras. Öppnar restaurangen på Teknikföretagen samt nyrenoverat Näringslivets Hus.
2007 Restaurangerna Terra och Alhamra öppnas. Nytt samarbete med Carnegie. Öppning av restauranger på Telias huvudkontor och Skandias huvudkontor.
2008 Sabis Fältöversten vinner Guldkon ”Årets Matglädjebutik” för andra gången! Öppning av Sveriges Riksdag, Regeringskansliet och UD, Solna Gate samt Element i Hagaporten III, en konceptrestaurang för Sabis Balans. Sabis åter till Culinary Olympics, vinner ett guld och ett silver i klassen företagsrestauranger.
2010 Caroline Cederblad, dotter till Claes Andersson tar över VD-posten. Hennes syster, Madeleine Brehmer fortsätter som Vice VD och ansvarig för försäljning och affärsutveckling. Sabis huvudkontor flyttar till nya lokaler på Östgötagatan 100.
2011 Sabis förvärvar hotellen Krusenberg Herrgård, Smådalarö Gård och Fågelbro Hus. I och med ägandet av hotellen har vi tagit ett stort kliv mot vår vision: Stockholms bästa serviceföretag för inspirerande mat och möten.
2012 Sabis vinner GULD i kategorin Community Catering i den internationella och prestigefyllda matlagningstävlingen Culinary Olympics i Erfurt, Tyskland.
2013 Den 16 mars slår Sabis upp portarna till restaurang Slagteriaktiebolaget. Restaurangen erbjuder både lunch och middag från en bistroinspirerad meny.
2014 Vi firar 140 år som familjeföretag!